Când FMI va relua finanțarea Moldovei? Când vor fi făcute reformele promise

Fondul Monetar Internațional anunță că programul de finanțare a Moldovei va fi aprobat doar după implementarea tuturor acțiunilor prioritare. O dată concretă însă nu a fost anunțată.

O postare a expremierului Ion Sturza pe pagina sa de Facebook referitor la o posibilă amânare a aprobării de către Fondul Monetar Internaţional (FMI) a Programului de finanţare a provocat o reacţie foarte bolnăvicioasă în coridoarele puterii de la Chişinău.

Ce a spus Sturza

„Ieri, 19 octombrie, Consiliul Director al FMI nu a luat în discuție programul de colaborare cu guvernul Republicii Moldova. Motivul e plauzibil – lipsa de coordonare între Banca Mondială și FMI pe pachetul de masuri de reforme în următorii trei ani.

Următoarea ședință este preconizată pentru sfârșitul de noiembrie. Evident, nu „problemele tehnice” sunt la mijloc. Donatorii vor să vadă cum vor evalua procesele politice (alegerile prezidențiale), dar și presiunea pusă de lobbyștii anti-Plahotniuc la Washington, considerat de unii principalul artizan al furtului miliardului.

Ce ar însemna aceasta? Republica Moldova rămâne fără finanțare externă în anul curent, e vorba de circa 130 de milioane dolari, respectiv, și cu o gaură în buget de trei miliarde de lei”, preciza expremierul Ion Sturza.

Totodată fostul premier constată că efectul acestei amânări ar putea fi probleme la plata pensiilor şi salariilor.

Aici precizăm că anterior s-a anunțat că noul acord cu FMI ar putea fi semnat și aprobat în a doua jumătate a lunii octombrie 2016.

Ministerul Finanţelor: Discuţiile tehnice cu FMI continuă

Reacţia autorităţilor nu s-a lăsat întârziată. Ministerul Finanțelor a difuzat un comunicat prin care susţine că nu ar fi nicio amânare.

”Pregătirile pentru aprobarea programului Republicii Moldova de către Bordul FMI sunt la etapa finală. Calendarul rămâne unul normal, iar discuţiile tehnice continuă”, anunţă Ministerului Finanțelor.

”Aşteptăm să fie anunţată cât de curând data şedinţei Bordului FMI și precizăm că nu există nicio conexiune între alegerile prezidenţiale din Republica Moldova şi încheierea acordului cu FMI. Sunt două procese total independente, care doar s-au suprapus în timp”, menționa instituţia.

Apoi a venit anunţul Băncii Naţionale despre adoptarea unei decizii fără precedent: blocarea unui pachet de circa 64% din capitalul Moldindconbank şi impunerea unui administrator temporar.

Deşi decizia aparent nu are nicio legătură cu acordul FMI, această se înscrie perfect în promisiunile făcute de autorităţi privind curăţarea sectorului bancar.

FMI: Nu este nicio amânare, aşteptăm realizarea reformelor

Cu o declaraţie a venit şi Armine Khachatryan, Reprezentatul permanent al FMI în Moldova.

“Pe data de 26 iulie, 2016 misiunea FMI a ajuns la un acord la nivel de personal cu autoritățile Republicii Moldova în privința unui program de reforme economice care poate fi susținută de FMI, pe un termen de 3 ani. Până în prezent, autoritățile Moldovei au progresat semnificativ în realizarea acțiunilor prioritare convenite.

Implementarea tuturor acțiunilor prioritare este condiția necesară pentru ca Consiliul de directori executivi ai FMI să ia în considerare aprobarea programului de finanțare. Data ședinței Consiliului de directori executivi va fi anunțată după implementarea tuturor acțiunilor prioritare. Nu au avut loc nici un fel de amânări în această privință”, afirmă Armine Khachatryan.

Candu confirmă amânarea

Cea mai bolnăvicioasă reacţie a venit de la președintele Parlamentului, Andrian Candu, care l-a acuzat de minciună şi demagogie pe expremierul Sturza.

În acelaşi timp Candu confirmă indirect amânarea semnării Acordului, cu FMI chiar dacă la începutul lunii octombrie 2016, aflându-se în SUA şusţinea că în octombrie acesta va fi semnat.

„Nici nu se discută faptul că noi nu vom avea un acord cu Fondul Monetar Internațional. S-a agreat o anumită perioadă în care va avea loc ședința bordului, fiind sfârșitul lunii octombrie-începutul lunii noiembrie. În timpul cel mai apropiat vom fi informați de Washington în privința datei și în privința statutului în care se află dialogul cu Republica Moldova”, a declarat Andrian Candu, citat de Publika TV.

Fără acord FMI nu primim circa 2,6 miliarde lei

De notat că aprobarea Programului cu FMI ar însemna că în acest an Moldova ar putea primi circa 25 milioane de dolari din partea FMI ca primă tranșă, 45 milioane de dolari de la Banca Mondială și circa 55 milioane de euro de la Uniunea Europeană.

În monedă naţională sunt circa 2,6 miliarde lei, sumă care ar oferi o mai mare siguranţă şi stabilitate pentru finanţele ţării

Anterior expertul Vlad Bercu susţinea că Republica Moldova ar putea rata semnarea, în octombrie, a unui acord de finanțare cu FMI.

„Există o îndoială că FMI va accepta imediat această asumare a responsabilității Guvernului pentru implementarea celor șapte legi. Fondul ar putea considera că aceste inițiative nu au acoperire parlamentară. În această situație aș avea totuși mai multe îndoieli că acordul va fi semnat în octombrie, așa cum au promis autoritățile de la Chișinău, chiar dacă mi-aș dori ca acest lucru să se întâmple”, a declarat analistul la postul Radio Chişinău.

Reclame