Numărul de taxe scade, dar mărimea lor creşte

Firmele din Republica Moldova îşi plătesc mai uşor taxele şi impozitele în acest an faţă de 2015, arată clasamentul PwC Paying Taxes, potrivit căruia ţara noastră a urcat 47 poziţii, pe locul 31 din 190 de ţări.

Republica Moldova a înregistrat în acest an un progres semnificativ în domeniul plăţii taxelor. Astfel numărul de taxe, care practic s-a înjumătăţit: de la 21 la 10, dintre care un impozit pe profit, tre impozite pe forţa de muncă și alte şase tipuri de taxe. Media regională (Asia Centrală și Europa de Est) este de 18,4 de plăți, arată clasamentul PwC Paying Taxes.

fig-72

Cel mai mare avans din regiune

Aceasta i-a permis să avanseze cu 47 de locuri în clasament: de pe 78 în 2015 pe 31 în acest an. În regiune o poziţie mai bună ocupă doar Georgia (locul 22), în timp ce vecinii noştri România ocupă locul 50, iar Ucraina – 84.

„Acest lucru subliniază că suntem într-o competiţie regională din ce în ce mai intensă privind uşurarea plăţii taxelor şi a reducerii poverii fiscale, iar România ar trebui să continue şi să intensifice ritmul măsurilor fiscale pozitive luate în ultimii ani pentru a se poziţiona ca o destinaţie mai atractivă pentru investiţii“, a declarat Mihaela Mitroi, şefa Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică din cadrul PwC România.

Totodată companiile din Republica Moldova au nevoie în prezent de aproape 181 de ore pe an pentru a-și calcula taxele şi pentru a-și completa și depune declarațiile la Fisc, comparativ cu o medie a Uniunii Europene de 164 de ore şi un nivel global de 251 de ore.
În acelaşi timp rata totală de impozitare, care măsoară ponderea taxelor şi contribuţiilor suportate de către o firmă ca procent din profit, a fost de 40,4%, în creştere cu 0,2 puncte procentuale faţă de anul trecut.

Cele mai puţine taxe în regiune sunt plătite anual în Georgia şi Ucraina, doar cinci, după care urmează Azerbaijan cu şase, Polonia, Belarus, Rusia şi Macedonia cu câte şapte, urmată de Slovacia şi Cehia, cu câte 8 taxe, Moldova şi Kosovo – 10 taxe, Ungaria şi Turcia – 11 taxe, România şi Bulgaria – câte 14 taxe, Serbia – 33, iar Kârgâzstan tocmai 51.

fig-74
Paying Taxes 2017 ia în calcul toate taxele şi contribuţiile obligatorii pe care o companie de talie medie le are de achitat în decurs de un an. Taxele şi contribuţiile calculate includ impozitul pe profit, contribuţiile sociale şi taxele cu forţa de muncă plătite de angajator, impozitele pe proprietăţi, taxele pe transferuri de proprietate, impozitul pe dividende, impozitul pe câştigurile de capital, taxele pe tranzacţii financiare, taxele de colectare a deşeurilor, impozitele pe flotă şi taxele pentru drumuri şi alte mici taxe şi impozite.
Raportul Paying Taxes analizează uşurinţa plăţii taxelor în 190 de economii din întreaga lume prin luarea în calcul a trei mari indicatori: rata totală de impozitare, care măsoară ponderea taxelor şi contribuţiilor suportate de o firmă ca procent din profit, timpul necesar conformării cu legislaţia fiscală, adică numărul de ore pe care le alocă firma în cauză pentru a respecta obligaţiile de raportare şi de plată a taxelor impuse, şi numărul de plăţi pe care trebuie să le facă o companie pentru a-şi îndeplini obligaţiile fiscale.

Reclame